Tyxo.bg counter
Изграждането на качествен отбор обикновено е съпроводено с преминаването на играчи от други отбори, свободни агенти, а също така продажбата или освобождаването на играчи от вашия отбор.
В зависимост от репутацията и финансовото състояние на вашия отбор е необходимо да си изградите дългосрочна стратегия относно трансферите от и към клуба. Предлагам на вниманието ви най-добрите стратегии, в зависимост от това какъв отбор водите.

Отбор с висока репутация, ниски финанси

 

Най-неприятната част тук е, че доста качествени футболисти биха искали да дойдат в отбора ви, но не можете да си го позволите. Освен всичко това, другите отбори изкуствено завишават цената на желания от вас футболист, тъй като репутацията на отбора и първенството, в което се състезавате и висока.
При тази ситуация препоръчвам привличането на качествени свободни агенти и същевременно следенето на играчи, чиито договор изтича скоро. Шест месеца преди да изтече договора на един играч, можете да преговаряте с него да премине при вас на свободен трансфер. По този начин ще избегнете плащането на трансферна сума, както и риска този играч да преподпише с настоящия си клуб, или пък друго отбор да подпише с него преди вас. Следете постоянно ситуацията с такива футболисти, защото всеки един ден закъснение може да ви струва подписа му.
Не е задължително да търсите играчи, които директно да наложите в първия състав. Можете да вземете и такива, които не пасват на схемата ви, но имат висока пазарна цена и международна репутация. По този начин можете да излезете само на печалба. След един полусезон при вас и няколко мача, можете да продадете такъв играч, за да си набавите средства за купуването на желаните от вас футболисти. Пазарната цена дори може да се вдигне, тъй като вашият отбор има висока репутация.
Друго нещо което можете да направите, когато нямате достатъчно средства за купуване на звезди, можете да потърсите такива които са поставени в листата за даване под наем. И в реалния футболен живот, богатите грандове не могат да намерят място за всичките си звезди едновременно на терена и те стават нещастни, защото искат да играят. Срещу невисока комисионна и плащането само на част или цялата заплата можете да привлечете качествен футболист за целия сезон под наем.
По принцип играчи, които са поставени в трансферната листа имат по-ниска или равна на реалната си цена. Така вие можете лесно да се сдобиете с желания футболист, без да плащате двойно или тройно. Единственият недостатък е конкуренцията с други отбори за подписа на този играч, затова ви препоръчвам да му предложите малко по-висока заплата от желаната от самия него, както и малко повече пари на ръка. По този начин вие ще бъдете с едни гърди напред.
Друг трик е купуването на млади играчи (под 20 г.), които имат голям потенциал. В повечето случаи, те не струват скъпо, особено ако не са разкрили още големия си потенциал пред света.
Тези футболисти са бъдещето, а дори да не паснат на отбора ви, винаги може да ги продадете на сериозна печалба.
Преценете от кои налични футболисти имате нужда и от кои не, за да можете да се освободите от високите им заплати. Така освен директното получаване на средства като трансферна сума, падането на бюджета за заплати ще ви позволи да инвестирате разликата като бюджет за трансфери.
Това става по следния начин - отивате в boardroom и давате edit budgets:


 

Отбор с висока репутация, високи финанси

 

Доста лесно изглежда справянето с ръководството на такъв отбор, но това не е така.
Първият проблем, с който се сблъсквате са надутите цени. Така например футболист с реална цена 15 млн. може да ви струва 30-40 млн. Каквито и финанси да имате е невъзможно да си купите повече от две качествени попълнения. Преценете кои футболисти не са ви нужни и ги продайте или ги пратете под наем. Така освен риска с развалянето на атмосферата в съблекалнята заради разглезените звезди, вие ще балансирате бюджета за заплати и трансфери.
След това преценете на кои постове са ви нужни нови играчи, включваме и тези които са ви необходими за резерви.
Резервите може да бъдат или под наем, или на свободен трансфер. По този начин избягвате скъпозакупен футболист, които да търка пейката. Друг вариант е налагането на млади момчета - юноши или евтино закупени, които могат вбъдеще да бъдат новите звезди на отбора.
Ако имате нужда от 3-4 нови играча за първия състав, преценете кои постове от схемата ви на игра са най-невралгични. Например липсата на качествен голмайстор или плеймейкър обезсмисля купването примерно на скъп защитник, когато практикувате силно атакуващ стил на игра.
Не гледайте името на желания футболист, не то играе на терена. Преценявайте кого да закупите единствено след обстоен анализ на неговите оценки и съвет от асистента или скаутите ви.
Съобразете всичко това със схемата на игра. Например един бавен таран няма как да се впише добре при тактика с бързи подавания по земя и много комбинации, каквото и да е неговото име и колкото и пари да струва.

Отбор с ниска репутация, ниски финанси

 

Това е възможно най-неприятния тип отбори, които можете да си изберете да водите.
Като начало се отървете от абсолютно всички ненужни футболисти - продайте ги. След това опитайте се да подпишете нови договори с тези, които остават - с по ниска заплата.
Търсете основно свободни агенти и играчи, чиито договори изтичат. След като подпишете с тях, можете след време да ги продадете и да си осигурите средства за закупуването на по-качествени футболисти.
Търсете усилено млади играчи с потенциал, единствено те могат да се превърнат един ден в добри футболисти, които ще играят при вас, тъй като репутацията на отбора ви е ниска. Скаутвайте единствено футболисти от по-непретенциозни европейски първенства, както и Африка и Южна Америка.
Друг вариант е привличането на по-възрастни играчи, които могат да поритат на ниво още сезон-два. Те със сигурност ще ви струват по-малко а освен това няма да имат кой знае какви претенции за репутацията на отбора ви.
Винаги отделяйте възможно най-малко средства за привличането на нови играчи, както за заплати, така и за трансферни суми.
Купувайте единствено футболисти, които със сигурност ще използвате по-дълго време или сте сигурни, че ще можете да продадете ако не се впишат в отбора.

Отбор с ниска репутация, високи финанси

 

Основният проблем тук е нежеланието на повечето качествени футболисти на преминат при вас, въпреки че можете да си ги позволите.
Предлагам ви да търсите млади момчета с потенциал, които може да струват скъпо, но след време ще се отплатят. Обикновено това са единствения тип играчи, които не търсят известни отбори, а такива, където могат да развият потенциала си и да се явят трамплин за големия футбол. Най-често такива момчета можете да намерите в Южна Америка.
Друг вариант е просто да обърнете внимание на качествени играчи от първенства със сходна репутация на това, където се състезавате. Обикновено тези футболисти не струват много скъпо и можете да си ги позволите.0 comments:

Публикуване на коментар