Tyxo.bg counter
В този раздел ще ви запозная с някои тънкости при воденето на трансферни преговори

Продажба на играч от вашия отбор

 

Има два случая, при които определен футболист от вашия отбор е обект на трансферна сделка.

При първия случай, друг отбор го е харесал и иска да го привлече. Никога не се съгласявайте с пъвоначалната оферта, освен ако не е изключително добра. Това, че ваш играч е привлякъл интереса на друг отбор без да е поставен в трансферната листа означава, че в повечето случаи те са готови да дадат по-висока цена от пазарната. Когато отправената оферта подлежи на преговори, задайте по-висока цена. Освен това ако са ви предложени парите на няколко транша, искайте ги накуп. По този начин ще можете веднага да ги използвате за купуването на нови играчи, т.е. ще увеличат в пълен размер бюджета ви за трансфери (това разбира се зависи от политиката на отбора какъв процент от входящите трансферни суми отиват за повишаване на трансферния бюджет).
Можете да поискате и процент от бъдеща продажба или процент от печалбата от последващ трансфер. Почти задължително е да договорите такава клауза за млади и обещаващи футболисти, които се очаква да бъдат препродадени.
Ако отправената оферта не подлежи на преговори, откажете я и след това оферирайте играча по условия които вас ви удовлетворяват.

При втория случай, вие сте поставили играча в трансферната листа. Аз винаги задавам първоначална цена 0. Не променяйте squad status - а на not needed. Така ще покажете, че на всяка цена сте готов да се разделите с играча, следователно ще получите по-ниски оферти.  Това неминуемо привлича интереса на много отбори. Конкуренцията естествено означава и повишаване на трансферната цена. Когато видите, че доста отбори са заинтересувани, просото оферирайте играча на максимално високата цена, която смятате, че ще ви дадат а можете да добавите и процент от следваща продажба.
Когато трябва да избирате измежду няколко еднакви оферти, приемете тази на отбора, с по-висока репутация. По този начин се очаква по-лесно играча да бъде препродаден и то на по-висока цена, следователно по-голяма сума като процент от трансфера за вас. Освен това е по-вероятно заплатата, която му предложат да го удовлетвори. В противен случай рискувате играча да не приеме личните си условия и да остане при вас.
В случаите, когато отборите, борещи се за подписа на вашия играч са ниска репутация или пък с малки финансови възможности, препоръчвам ви да влошите връзката си с ненужния играч. Задължително сменете сега squad status - а на not needed, пратете играча при резервите и направете всичко възможно той да разбере, че е ненужен. Всичко това става от личните разговори, секция transfer status. Ако не сторите това, риска футболиста да не приеме личните си условия е голям.
Това е най-лесния начин да се отървете от ненужен футболист и то на една добра цена.

Освобождаване на играч

 

Когато дори за сумата от 0 никой не желае да вземе вашия играч набеден за гонене, просто го освободете по взаимно съгласие (mutual termination). В противен случай (release on a free), така или иначе ще му изплатите заплатите до края на договора му.
Ако не успеете от първия път, играча веднага или след време ще стане нещастен. По този начин той разбира, че искате да се отървете от него. За да засилите усещането му, че не е желан, пратете го при резервите или влошете връзката си с него след серия агресивни разговори. Идеята е моралът му да спадне и да ви намрази. След време опитайте пак да му предложите mutual termination и така докато склони да напусне срещу малка комисионна.
Всичко това звучи неетично, но да не забравяме, че това е просто игра.

Покупка на играч

 

Когато купувате играч, предварително проверете със скаутите, колко долу-горе ще ви струва. Няма смисъл да давате излишни пари.
Препоръчвам да предложите част или цялата трансферна сума да бъде платена на траншове. В идеалния случай това са 48 месеца или 4 години. По този начин от трансферния ви бюджет ще бъде взета само част от общата трансферна сума. Например футболист, който изплащате за 48 месеца и струва общо 10 млн, само 2.5 млн ще бъдат парите, които ще бъдат взети от трансферния бюджет.
Винаги избягвайте клаузи за процент от следваща продажба или гледайте този процент да е минимален (в идеалния случай процент от печалбата от следваща продажба).
Когато средствата ви за трансфери са ограничени, предлагайте клаузи за допълнително заплащане след време според броят вкарани голове, изиграни мачове и т.н.


0 comments:

Публикуване на коментар