Tyxo.bg counter
В тази глава ще поговорим за това, как да установите хармония в отбора, тъй като той е съвкупност от най-различни индивидуалности и култури.

Морал на футболистите

 

Под това понятие разбираме психическото състояние на играча, ако щете настроението му за игра.
Влияние върху това оказват:

Статут в отбора

От една страна това е свързано с това колко често пускате определен футболист в игра и squad status - а му. Ако двете неща не съвпадат, това неминуемо води до спад в морала. Например играч със статус Indispensable или Important, който не играе редовно ще се почувства нещастен, следователно моралът му ще спадне. Най-добрият начин да избегнете това е да определите точен статус на основните играчи, на които ще разчитате и резервите, които ще използвате по-рядко.
Моят съвет е колкото може повече играчи да са с по-нисък статут, въпреки че играят често. Това по никакъв начин няма да навреди на морала им. Определете като важни играчи единствено тези, които сами го изискват още при подписване на договорите си.
Преминаването от висок към по-нисък статут често води до спадане на морала и изискването на личен разговор с вас от страна на съответния футболист. В тези ситуации подходете максимално внимателно и се стремете да обосновете решението си. В противен случай рискувате загуба на доверието във вас и молба за трансфер в друг отбор. Обещания, които не изпълните с времето също водят до това.
Обикновено играч, на който кажете че ако се отдаде повече в тренировките ще получи шанс за изява, реагира добре и повишава леко морала си.

Серия от силни/слаби мачове на отбора

В течение на сезона всеки отбор попада в силна или по-слаба серия от мачове, които оказват влияние върху психиката на играчите.
Когато отделните футболисти се справят добре в даден мач е хубаво да бъдат похвалени, за да се повиши морала им или пък след слаб мач да бъдат леко критикувани, за да се мотивират следващия път да се справят на по-високо ниво.
Добре е при серия от слаби мачове, да оставите някои от титулярите с много нисък морал, който не успеете да повдигнете, да почиват и на тяхно място да пуснете резерви в по-добро състояние.
Друг начин да вдигнете отбора е да направите team meeting, чрез който да обсъдите негативната серия с играчите и така да ги мотивирате да излязат от дупката.
Когато програмата позволява, организирайте приятелски мач с непретенциозен отбор, с идеята да постигнете разгромна победа. Това със сигурност ще подобри настроението в редиците ви.

Трансферен статус

Когато решите да продадете някой играч, но искате същевременно да го използвате за още няколко мача е добре да не разбивате морала му. В случай, че самия играч не иска да си ходи, той ще иска разговор с вас. Обикновено обяснението, че не се вписва в отбора и няма да разчитате на него работи добре и не предизвиква сериозен спад в морала.

Глоби

След слаб мач можете да накажете играч с глоба. Бъдете внимателни, когато го правите защото това може да настрои футболиста срещу вас, а освен това сериозно да срине морала му. В такива случаи, можете да му обясните, че е играл много слабо и е заслужил глобата си.

Tutoring

В ситуациите, когато сте предложили на по-възрастен играч да предаде част от опита си на по-млад, двамата футболисти могат както да повишат морала си, така и той да спадне.
Бъдете внимателни при тези разговори, и максимално меко се опитайте да  ги убедите, че съвместната им работа ще бъде полезна за тях и отбора.

Избор на капитан

При смяна на капитана или вицекапитана, самият играч и част от съотборниците му могат да реагират добре или зле и това да рефлектира върху морала им. Затова изберете за капитан човека с най-висока оценка за influence в съчетание с determination, или друг, който е отдавна в отбора има важна роля, но също така имайте тези две качества предвид.

Дисциплина

 

За да държите съблекалнята под контрол е необходимо всички провинения по време на мач или тренировки да бъдат порицани. Футболисти, които упорито се опитват да развалят атмосферата, трябва незабавно да бъдат продадени или чрез разговор вкарани в правилния път.

Червен картон 

Всеки червен картон трябва да бъде порицан пред отбора. Ако червения картон е вследствие на неспортсменска проява (директен картон), може да бъде наложена и глоба. По този начин ще покажете на всички, че такова поведения няма да бъде толерирано.
Ако системно пропускате да вземете мерки в този аспект, част от играчите ще възроптаят че липсва дисциплина в отбора и ще загубят доверие във вас

Отсъствие от тренировка

От тренировка отсъстват единствено крайно нещастни от статута си в отбора футболисти. Разбира се, те трябва да останат професионалисти и да понесат сериозна глоба за това провинение.

Желание за трансфер в друг отбор

Ако определен футболист, дали защото не е доволен от статута си или пък вашия отбор му се струва прекалено тесен за потенциала му, желае да напусне и разговорите ви с надеждата да го убедите да остане не дадат резултат е най-добре да го продадете или прекратите договора му по взаимно съгласие.
По добре е да вземете трансферна сума за човек, на който вече не му се играе при вас, отколкото да го изпуснете на свободен трансфер или пък да го пускате и той да не се раздава.

От друга страна футболист, който трудно можете да продадете и няма да разчитате на него може срещу малка компенсация да бъде освободен, за да не разваля добрата атмосфера в съблекалнята.


0 comments:

Публикуване на коментар