Tyxo.bg counter
Едно от най-важните неща за постигането на добри резултати е правилното използване силните страни на вашия отбор и компенсиране на слабостите. Всичко това се постига с правилният избор на тактика и стил на игра. Това разбира се следва да бъде съобразено с индивидуалните качества на вашите футболисти.

В този раздел няма да влизам в подробности за различните стилове на игра и тактически прийоми. Ще се спра на един-единствен, който според мен е винаги печеливш и носи много успехи на отборите, които водя.
В процеса на игра може да ви се наложи да извършвате определени корекции в тактиката. Повече информация можете да намерите тук съвети за тактиката

Схемата, с която играя е стандартна 4-4-2

Фен съм на класическият вид на tactics менюто, тъй като мога лесно да променям настройките на всеки отделен играч, без да се съобразявам всеки път с отборните настройки.

Като начало, изтеглете тактиката от тук:   Domination Tactic

Задайте тази тактика като starting tactic. След това, можете да я промените леко по ваш вкус, запаметите с ново име, и зададете като backup tactic.
По този начин играчите ви ще свикнат и с леко-по различен начин на игра, който може да използвате при необходимост.

Изберете на Match Preparation нивото на натовареност на подготовката за мача. По време на предсезонната подготовка избирам ниво very high. Къде да фокусирате подготовката си е ваше решение с оглед стила на противника. В повечето случаи аз задавам teamwork, тъй като искам да наблегна на колектива, на отделни звена на отбора. В избраната схема, взаимната подкрепа между линиите е решаваща. Естествено срещу слаб съперник, можете да наблегнете на attacking movement, или пък срещу по-силен на defensive positioning.

За изпълнители на статичните положения, имайте предвид следното:

За корнерите и пряк свободните удари изберете според съответния атрибут играч който му е силен левия крак при изпълнение отдясно на вратата и съответно за играч със силен десен крак за изпълнение от лявата страна на вратата. По този начин използвате в максимална степен качествата corners и free kick taking

За playmaker изберете атакуващият централен халф.

Не забравяйте да изберете няколко изпълнители на дузпите, тъй като може в някой мач щатният изпълнител да не играе и вие да забравите да сложите резервен.

Също така според качеството influence изберете и резервни капитани на първия и вицекапитана.

Нека сега разгледаме същината на представената тактика.

Team Instructions

 

Това, че сме задали по-скоро дефанзивен манталитет на игра, в никакъв случай не означава, че само ще се браним. По-скоро обръща внимание на колектива в дефанзивен план.
Задавали сме креативна свобода на отбора, което означава, че като цяло разрешавате на защитниците да се включват при необходимост в атака, а нападателите да се връщат в защита да помагат при по-сериозен натиск от противника.
Пасовете са къси по дължината на терена, диктуваме бързо темпо. Опитваме да наложим преса по целия терен, без да бавим много времето.
Линията на защитата е изнесена малко по-напред, за да не допуснем прекален натиск поради по-дефанзивния манталитет. Пресата по целия терен подпомага защитата като целта е топката да се отнеме преди да се стигне до наказателното ни поле.

Атакуваме разнообразно, както през центъра, така и по крилата. Не използваме target man, който няма как да се впише в този стил на игра.
Играем в зонова защита с плътно пазене на противника.
Важна част от стила на игра е използването на playmaker, през който да минават атаките на отбора.
Идва ред и на най-силното ни оръжие - контраатаките. Именно защитният манталитет спомага отварянето на пространства за контраатаки. Веднага щом отнемем топката, бързо изнасяме играта напред, дали през центъра или по крилата с идеята да се озовем с повече играчи в атака, отколкото са противниковите защитници.

Player Instructions

 

Goalkeeper - основното което трябва да изберете тук е при овладяна топка, кой от крайните защитници да получи топката от вратаря. Изберете по-креативния от двамата.

Fullback - крайният защитник е прибран в по-задни позиции, без да се включва често от втора линия. Това се случва единствено, когато ситуацията позволява. Атакува противника в цялата ни половина, пази зоната си и плътно маркира противника когато се налага. В атака сме свели до минимум пробивите с топка в крака, както и шутовете от разстояние и извеждащите пасове. Подаванията му са към най-близкия съотборник. Центрира към центъра на наказателното поле от различни позиции на терена, но не много често. Предпочитаме комбинации по земя.

Center Back - стои почти през цялото време в защита, като всякакви креативни функции са сведени до минимум. Пази плътно човека си, като атакува топката в по-дълбоката част от нашата половина. И тук подаванията са къси, към най-близкия съотборник.

Winger  - крилата са с по-скоро атакуващ манталитет и креативна свобода. Подаванията са къси, по земя. Пресира по целия терен, още в половината на противника, като целим трудното изнасяне на топката по крилата. Така подпомагаме бековете. Често се включват от дълбочина, което е особено полезно при контраатаки. Центриранията са към центъра на наказателното поле. Често се опитват да нахлуят в наказателното поле и сменят позциите си с другото крило.

Defensive Midfielder - играе малко зад центъра, с балансирана свобода на действие. Пасовете му са къси, пресира противника малко след центъра на игрището. Рядко дриблира, не поема рискове, тъй като всяка изгубена топка в тази зона и потенциална опасност. Пази зоната си.

Attacking Midfielder/ Playmaker - това е моторът на отбора. Задали сме му да играе малко по напред от дефанзивния халф, но същевременно зад нападателите и крилата. Именно това са хората, които получават пасове от плеймейкъра. Задали сме му креативна свобода и малко по- директни извеждащи пасове. Включванията от дълбочина и движенията в "улички", за да получи топката са чести. По принцип сме задали понякога да се шутира от разстояние, но често плеймейкърът решава да стреля доста често. За да ограничим това, можем да зададем редки далечни шутове. Очаква се това да се случи само при много изгодни ситуации.

Striker - най-важните хора във вашия отбор. От тях очаквайте най-много голове и асистениции. Задали сме им да играят в предни позиции, с малко по-ограничена свобода на действие от крилата и плеймейкъра. Пасовете им са по-директни, с идеята да намерят съотборник на малко по далечна позиция от тях, за да имат време да напреднат в атака. Пресата започва от наказателното поле на противника като избягваме tight marking. Чести са включванията от втора позиция, пробивите с топка в крака, както и извеждащите пасове. Шутовете от разстояние са рядкост. Без топка се движат в "уличка", за да могат да получат извеждащ пас, особено при контраатаките.

Важни качества според постовете

 

При този стил на игра има няколко качества, които са от първостепенна важност за всички играчи.

Acceleration, Pace, Stamina, Determanation

При това бързо темпо и контраатакуващ стил на игра са небходими бързина и издръжливост на всички играчи.
Решителността пък определя цялостно желанието за победа и непримиримостта. Именно такива хора ви трябват на вас.

Вратари - основните качества са reflexes, one on ones, positioning, communication, anitcipation, bravery, decisions, jumping, agility.
Второстепенните са aerial ability, command of area, handling, rushing out, concentration, composure. 

Бекове - основните качества са acceleration, pace, stamina, anticipation,concentration, decisions, positioning, teamwork, workrate, tackling, marking, passing
Второстепенни - bravery, composure, crossing, creativity, strength

Централни защитници - основните качества са tackling, marking, heading, aggression, anticipation, bravery, concentration, positioning, teamwork, workrate, jumping, strength
Второстепенните са composure, decisions, influence, acceleration, pace, stamina


Дефанзивен полузащитник - основните качества са tackling, marking, passing, first touch, heading, aggression, anticipation, bravery, concentration, decisions, positioning, teamwork, workrate, stamina, stength
Второстепенни са composure, creativity, acceleration, pace, jumping

Крила - основните качества са acceleration, pace, agility, stamina, dribbling, first touch, passing, technique, creativity, flair, off the ball
Второстепенни - crossing, finishing, composure, decisions, anticipation

Атакуващ полузащитник -  основните качества са acceleration, pace, agility, stamina, dribbling, first touch, passing, technique, anticipation ,creativity, decisions, flair, off the ball

Второстепенни -  finishing, composure, long shots, teamwork

Нападатели - основните качества са acceleration, pace, dribbling, finishing, first touch, technique, anticipation, composure, flair, creativity, off the ball
Второстепенни са passing, bravery, decisions, agility, heading
0 comments:

Публикуване на коментар