Tyxo.bg counter
Тренировките са най-важното нещо един футболист да се развива. Може би сте забелязали колко играчи с голям потенциал пропиляват таланта си, заради липса на дисциплина и отдаденост в тренировъчния процес.
В самата игра характерът на футболистите не е отразен до голяма степен, но ние като мениджъри можем да насочим услията им в определен аспект от тренировъчния процес, който да им помогне да станат най-добрите играчи на поста си в FM 2012.
С подходящ щаб от треньори и добра тренировъчна база всичко това става лесно. Нека разгледаме тренировките при използване на една стандартна схема на игра 4-4-2.
Можете да видите всички качества обяснени тук player attributes

Вратари:

 

Strength: развиват се качествата strength, stamina, natural fitness,  work rate. Както всеки играч, така и вратарите имат нужда от такива тренировки, но аз препоръчвам по-малко натоварване, защото тези атрибути не са от съществено значение.

Aerobic: тук усъвършенстваме важните за един вратар agility и jumping, както и acceleration, pace и balance. Тези атрибути са определящи например в ситуации когато вратарят трябва да се разтегне максимално в далечния ъгъл на вратата, за да извади отбора си в напечен момент.


GK - Shot Stopping - тази категория тренировки развива качествата reflexes, one-on-one, composure, concentration. Това са едни от най-важните качества на един вратар - способността да отразява удари, както и хладнокръвието при ситуации един на един с противников нападател.

GK - Handling - вратарите подобряват handling, throwing, kicking и aerial ability. Един добър вратар трябва да може да овладее шутирана или центрирана към него топка. По този начин улеснява и работата на защитата. Освен това, способността бързо и точно да изпрати топка към съотборник може да доведе до опасна контраатака за противника. Съсредоточете повече усилия в този аспект от тренировките на вратаря.

Tactics: развиват се mental attributes като anticipation, decisions, teamwork, off the ball, positioning, command of аrea, communication  и rushing out. Ако по-горе споменатите качества подготвят по-скоро физически вратарите, тези го подготвят тактически. Един тактически грамотен и интелигентен вратар може да компенсира липсата на други качества, ако наблегнем върху тренировки в тази област.

Ball Control, Defending, Attacking, Shooting: развиват се атрибути, които не са важни за вратарите, затова не е необходимо изобщо да им задавате такива упражнения.

Ето и моето предложение за тренировка на вратарите:  Можете да изтеглите този schedule тук: goalkeepers
 

Бекове: 


Strength: развиват се качествата strength, stamina, natural fitness,  work rate. В модерният футбол бековете се нагърбват с все повече атакуващи функции. За да съчетават това с работата си в защита е необходимо да разполагат с голям запас от енергия и издръжливост. Препоръчвам наблягане на тези тренировки за бековете.

Aerobic: тук усъвършенстваме agility, jumping, acceleration, pace и balance. От изключителна важност за един краен защитник е неговата бързина и повратливост. По този начин може успешно да се противопостави на бързите крила на противника, а също така и да участва дейно във фланговите атаки и да подпомага съотборниците си в по-предни позиции.


GK - Shot Stopping и GK - Handling - очевидно няма смисъл да се провеждат тренировки с полеви играчи


Tactics: развиват се mental attributes като anticipation, decisions, positioning, teamwork, off the ball. Много важно за един защитник, макар и краен да умее да заеме правилна позиция, да предвиди развитието на атаката на противника, както и да може да вземе правилното решение в определена ситуация. Повече натоварване в този аспект ще е само от полза. 

Ball Control: развиват се следните атрибути: dribbling, first touch, technique, flair и heading. Ако бековете ви са натоварени с по офанзивни функции, отколкото дефанзивни и играят по-скоро като wingback, можете да ги натоварите по интензивно. Все пак да не забравяме, че малко отбори могат да си позволят да играят в схема с атакуващи крайни защитници, които са също толкова добри и в защита, затова не прекалявайте с тези тренировки.

Defending: тази категория развива tackling, marking, concentration. С други думи казано, способността на играча да отнеме топката, да държи плътно нападателя и да не допуска да бъде преминат. При всички случаи, това са най-важните качества на един защитник, така че можете спокойно да инструктирате бековете да тренират усилено в този аспект от играта си.

Attacking: три основни качества се тренират: crossing, passing и creativity. Отново се връщаме на въпроса доколко бековете ще участват в атаката. Все пак е добре да могат да центрират и подават добре. Затова може малко повече сили да се хвърлят тук за сметка на Ball Control категорията.

Shooting: finishing, long shots и composure - това са качества, присъщи на нападателите, но все пак леки тренировки за крайните защитници могат да бъдат от полза.

Ето и моето предложение за тренировка на бековете:Можете да изтеглите този schedule тук: fullbacks

Централни защитници: 

 

Strength: развиват се качествата strength, stamina, natural fitness,  work rate. Всички знаем какво трябва да представлява един бранител, подвизаващ се в сърцето на защитата - висок, здрав и мощен. За да постигнете това, отделете повече от времето за тренировки на вашите CD или SW. Особено важно е вашите защитници да са здрави физически срещу мощни нападатели или Target Man.

Aerobic: тук усъвършенстваме agility, jumping, acceleration, pace и balance. Една от най-важните характеристики на един добър център бек е способността му да отскача от земята. В съвременният футбол все по-важно е освен това защитниците да притежават добра линейна скорост и голяма крачка, за да могат да се противопоставят в ситуации един на един срещу бързи нападатели, особено ако играете с изтеглена напред защитна линия. Както при предходната категория тренировки, и тук може да поставите по-сериозно натоварване.

GK - Shot Stopping и GK - Handling - очевидно няма смисъл да се провеждат тренировки с полеви играчи


Tactics: развиват се mental attributes като anticipation, decisions, positioning, teamwork, off the ball. Много е важно един централен защитник да умее да застане на правилната позиция, било при центрирани топки, било то при извеждащи пасове през центъра. От също толкова голямо значение е и това дой да може да "чете" играта и да предвиди следващия ход на противника.

Ball Control: развиват се следните атрибути: dribbling, first touch, technique, flair и heading. В тази категория единственият важен атрибут е heading. Все пак не пропускайте да зададете поне средно ниво на тренировки.

Defending: тази категория развива tackling, marking, concentration. Тук можете спокойно да натоварите централните си защитници до краен предел. Всички тези качества определят дали един защитник е за вашия отбор или не. Ако не може да отнеме топката или бива лесно преодоляван, или му задайте индивидуални тренировки за defending или просто го сменете с друг.

Attacking: три основни качества се тренират: crossing, passing и creativity. Не е работа на защитника да гради атаката, но все пак най-малкото трябва да може да дава точни пасове на колегите си в предни позиции. А ако защитата ви е изнесена по-напред, всеки грешен пас може да ви коства целия мач. Леки тренировки са за предпочитане.

Shooting: finishing, long shots и composure - както споменахме за по-горната категория и тук може да зададем леки тренировки, заради качеството composure - в напечени ситуации хладнокръвието е решаващо.

Ето и моето предложение за тренировка на централните защитници:


Можете да изтеглите този schedule тук: central defenders


Дефанзивни полузащитници: 

 

Strength: развиват се качествата strength, stamina, natural fitness,  work rate. Функциите на един дефанзивен полузащитник си приличат в голяма степен с тези на централния защитник. Все по-често се наблюдават футболисти, които според тактиката на мениджъра за определен мачове, могат да играят еднакво добре и на двете позиции. От особена важност е издръжливостта, тъй като така наречените "черноработници" може да не се забелязват особено но покриват огромен периметър, както и work rate, т.е. коефициента на полезно действие. Съветът ми е да зададете интензивни тренировки в тази насока.

Aerobic: тук усъвършенстваме agility, jumping, acceleration, pace и balance.  На един разбивач не му е необходима кой знае каква скорост или пъргавост, но за сметка на това трябва да е добър на "втория етаж". Средни по интензивност тренировки ще свършат добра работа.

GK - Shot Stopping и GK - Handling - очевидно няма смисъл да се провеждат тренировки с полеви играчи


Tactics: развиват се mental attributes като anticipation, decisions, positioning, teamwork, off the ball. 
Един добър дефанзивен халф трябва да бъде подготвен добре тактически. През неговата зона минават голяма част от атаките, а освен това е добре да може да взима правилните решения и да бъде комбинативен. За да развиете футболния интелект на този тип играчи, задайте минимум средна натовареност на тренировките. 

Ball Control: развиват се следните атрибути: dribbling, first touch, technique, flair и heading. В малко по-голяма степен от централните защитници тези качества са важни за дефанзивния полузащитник. Двете основни качества, които се развиват са първото докосване и играта с глава.

Defending: тази категория развива tackling, marking, concentration. В един футболен мач, човекът който отнема най-много топки обикновено е именно футболиста, играещ на този пост. Следователно вие е сте този, който трябва да насочи усилията му в тази тренировъчна категория.

Attacking: три основни качества се тренират: crossing, passing и creativity. В зависимост от това доколко искате да дадете свобода на действие в атакуващ план, определете натовареността на тренировките. Минимум - средна. Необходимо е този тип играчи успешно да изнасят топката.

Shooting: finishing, long shots и composure . В случаите, когато дефанзивния халф се включи в атака, особено в крайната и фаза е добре да има кой да отправи далечен удар. Това от една страна внася изненада, от друга - при затвоена игра от противника е начин да се използват повече играчи в атака.

Ето и моето предложение за тренировка на дефанзивните полузащитници:


 Можете да изтеглите този schedule тук: defensive midfielders

Атакуващи полузащитници 

 

Strength: развиват се качествата strength, stamina, natural fitness,  work rate. Обикновено футболистите на този пост не изпъкват с кой знае каква мощ. В същото време един плеймейкър има нужда от достатъчно енергия, за да успява постоянно да търси топката и организира атаките. Средно ниво на интензивност при тези тренировки е минимума.

Aerobic: тук усъвършенстваме agility, jumping, acceleration, pace и balance. Бързината и пъргавината на атакуващия полузащитник му помага да преодолява лесно противник, организира контраатаки задържайки топката и в подходящия момент да даде извеждащ пас на свободен съотборник. Лично мое виждане е, че идеалният плеймекър трябва да бъде освен техничен и с добър поглед върху играта, да бъде с една идея по скоростен от противника. Именно поради тези причини предлагам натовареност, клоняща по-скоро към високо ниво.

GK - Shot Stopping и GK - Handling - очевидно няма смисъл да се провеждат тренировки с полеви играчи


Tactics: развиват се mental attributes като anticipation, decisions, off the ball, positioning, teamwork, . 
Движението без топка е много важно за един плеймейкър, за да може да се освободи на позиция и да поеме топката. Все пак се очаква голям брой атаки да преминат през него. Правилните решения накъде да се разгърне играта, както и това да бъде комбинативен определят важността на тактическите занимания.

Ball Control: развиват се следните атрибути: dribbling, first touch, technique, flair и heading. Първите четири атрибута определят доколко един футболист успешно ще се впише в ролята на плеймейкър. Поемането на топката, дрибъла, техниката и непридвидимостта в отиграванията отличават обикновения полузащитник от класния такъв.

Defending: тази категория развива tackling, marking, concentration. Не е работа на атакуващия играч да отнема топката или да опазва противника. Все пак, леки тренировки са задължителни.

Attacking: три основни качества се тренират: crossing, passing и creativity. Креативността и добрия пас са запазена марка на този тип играчи. Задължително е да зададете висока степен на интензивност. 

Shooting: finishing, long shots и composure . Освен да гради атаките, плеймекърът трябва да може и да ги завършва. В много ситуации това е човекът, който се оказва на стрелкова позиция или навлиза от втора линия зад нападателите. Сами разбирате, че тук трябват здрави тренировки.

Ето и моето предложение за тренировка на атакуващите полузащитници:


 Можете да изтеглите този schedule тук: attacking midfielders

Крила

 

Strength: развиват се качествата strength, stamina, natural fitness,  work rate. От изброените атрибути най-важна е издръжливостта. Крилата са са едни от хората, които навъртат най-голям километраж. Средна по натовареност програма ще ви свърши работа.

Aerobic: тук усъвършенстваме agility, jumping, acceleration, pace и balance. Подобно на вътрешните атакуващи полузащитници, крилата се отличават със скорост и пъргавина. Следва да се погрижим за подобряването на именно тези качества.

GK - Shot Stopping и GK - Handling - очевидно няма смисъл да се провеждат тренировки с полеви играчи


Tactics: развиват се mental attributes като anticipation, decisions, off the ball, positioning, teamwork, . 
От всички изброени движението без топка е от първостепенно значение, така че няма нужда от прекомерни тренировки в тази област.

Ball Control: развиват се следните атрибути: dribbling, first touch, technique, flair и heading. За да пробият по фланга крилата имат нужда ит добра техника и дрибъл. Съсредоточете повече време в този аспект. 

Defending: тази категория развива tackling, marking, concentration. Единствено за да не забравят играчите как да реагират в защита задайте леки тренировки.

Attacking: три основни качества се тренират: crossing, passing и creativity. Всичко това е важно за фланговия нападател, но най-голямо значение отдаваме на центриранията. Това разбира се зависи и от стила, който ние налагаме. Ако предпочитаме разиграванията по земя другите две качества са от първостепенно значение.

Shooting: finishing, long shots и composure . Все необходими способности за крайния нападател. При много тактически схеми с един нападател, именно крилата са тези, от които се очаква да бележат освен самия централен нападател.

Ето и моето предложение за тренировка на крилата:


 Можете да изтеглите този schedule тук: wingers


Нападатели

 

Strength: развиват се качествата strength, stamina, natural fitness,  work rate. В зависимост от това, какъв тип е нападателя, тренировките в тази категория могат да са различни. Ако разполагате се типичен таран или така наречния target man, задайте по висока натовареност. За "леките" нападатели - средно ниво.

Aerobic: тук усъвършенстваме agility, jumping, acceleration, pace и balance. И при тази категория всичко зависи от типа нападател. Моите разбирания обаче са такива, че един нападател при всички положения трябва да е бърз и повратлив. За един таран освен това е важен и отскока.
С какъвто и тип нападатели да играете, задайте им висока интензивност.

GK - Shot Stopping и GK - Handling - очевидно няма смисъл да се провеждат тренировки с полеви играчи


Tactics: развиват се mental attributes като anticipation, decisions, off the ball, positioning, teamwork, . 
Движението без топка е критично за нападателя - способността да се открива за да получи топката и да стреля. Средно ниво на интензивност е задължителна.

Ball Control: развиват се следните атрибути: dribbling, first touch, technique, flair и heading. Както споменах за първите две категории тренировки и тук зависи с какъв тип нападател играете. Първите четири качества отличават лекия нападател, докато играта с глава е присъща на тарана. Еднакво важно е и при двата случая да се наблегне на тази категория.

Defending: тази категория развива tackling, marking, concentration. Единствено за да не забравят играчите как да реагират в защита задайте леки тренировки.

Attacking: три основни качества се тренират: crossing, passing и creativity. Съсредоточете усилията на вашите нападатели тук, единствено ако са от типа "лек". Леки тренировки, клонящи към средна натовареност за тараните.

Shooting: finishing, long shots и composure . Повече от ясно е, че всички нападатели трябва основно да тренират тази категория. Един нападател може да "се крие" по терена цял мач, но с два удара да вкара два пъти при добър завършващ удар.

Ето и моето предложение за тренировка на нападателите:

  Можете да изтеглите този schedule тук: attackers

0 comments:

Публикуване на коментар